Viitorul e remote

By on March 4, 2020 • 2 Comments on Viitorul e remote

IT-ul e un mic miracol pentru România, deși e o țară destul de săracă avem cel mai mare număr de programatori per capita din Europa. Sectorul IT în România are 2.2% din angajați și a adus 5.9% din PIB în 2019 1.

Servicii vs Produse

Dacă crezi că asta sună bine, să vezi ce urmează! Industria IT în România este imatură, cele mai multe firme încă oferă servicii de dezvoltare soft la comandă și nu au un produs propiu. Toți banii făcuți de acele companii trebuie lucrați oră cu oră din cauză că dezvoltăm tehnologie care lucrează pentru alții și nu pentru noi.

Idea de a avea acțiuni la compania la care lucrezi e străină pentru majoritatea din cauză că modelul nu permite să creezi valoare pe termen lung.

Motivul principal pentru care industria a fost limitată la servicii e faptul că nu ai nevoie de mult capital pentru a începe o astfel de afacere și ai un risc foarte mic față de un produs.

wealth distribution in europe

Harta banilor in Europa. Ghici ce țări fac predominant outsorcing? 😉

Capital de risc

Dacă ne uităm puțin la economia din SUA, care e lider mondial în IT, vedem că 0.2% din companii se folosesc de capital de risc și acele companii aduc rezultate disproporționate: angajează 9% din populație și aduc 16.6% din PIB2.

Lucrurile par să se schimbe și începem să avem exemple de companii românești care au avut succes și evaluări de peste un miliard de dolari. De câțiva ani avem fonduri de investiții mai serioase. Numărul învestițiilor crește de la an la an și începe să nu mai fie o scuză că nu avem acces la captial. Majoritatea investiților la noi încă se fac în companii care au deja tracțiune și au nevoie de capital pentru a scala, încă nu suntem la nivelul americanilor când e vorba de investiții, acolo orice idee primește $100.000 ca să fie testată.

Oportunitate

Cea mai importantă chestie pe care o fac companiile de outsourcing este faptul că se folosesc de capital străin pentru a educa și forma specialiști în România. Așa se face că deși România este o țară relativ săracă avem peste 100.000 de programatori – numărul total de oameni angajați în sectorul IT&C este ~190.000 asta după ce peste 30.000 au plecat din țară în ultimii 20 de ani. E incredibil ce poziție bună avem: cel mai ridicat număr de specialiști IT per capita din Europa, avem jumate din numărul de ITști pe care îi are Rusia…

PIBul per capita e cam $28.000, IT-ul aducând de 2.68 ori mai mult ca media, adică un ITst produce ~$75.000 / an sau $40 / oră în medie. E chiar impresionant că media e așa de mare – dacă te gândești la faptul că ai destul de mult timp neproductiv pe parcursul anului vine un preț mediu aproape de $100 / oră – și cam asta e limita la care pot scala astfel de servicii.

Aici e cea mai mare oportinitate în IT-ul românesc – cu fiecare angajat care este mutat din servicii în produse crește valoarea pe care poate să o aducă. Modelul de business pentru servicii aduce venit proporțional cu numărul de oameni și din păcate ne-am plafonat. Singul mod în care putem să facem progres e să migram industria spre produse si să deconectăm veniturile din IT, de numărul de angajați.

În anii ce vin urmează să fie create companiile care vor schimba industria IT din România. Eu cred că pentru a accelera acest proces avem nevoie de mai mulți programatori care să aibă capital și timp liber. În felul acesta ar fi mai multe companii care să vină pe piață cu un produs nou.

Cum ajungem acolo?

Salariile sunt destul de mari față de media din țară, dar programatorul mediu nu are economii din care să poată finanța companii prea îndrăznețe, salariile fiind limitate pe la 3-4000 € / lună. Lucrul acesta începe să se schimbe din cauză că tot mai mulți intră pe piața globală și opteză pentru joburi remote sau freelancing unde veniturile sunt de 2-3 ori mai mari.

Chestia asta e foarte importantă, din cauză că oferă multora o șansă de a fi plătiți cinstit pentru munca lor, fară a fi nevoiți să emigreze și să se separe de familie și prieteni. Acesta e un factor care reduce viteza cu care talentul pleacă din țară și crește numărul oamenilor care au capitalul necesar pentru a dezvolta un produs.

Joburile remote și freelancingul au un efect de Robin Hood din cauză că le ofera IT-știlor oportunitatea de a captura toată valoarea adusă de ei, scăpând de intermediarii nenecesari. Chestia asta în sine nu rezolvă problema cu faptul că România se ocupă predominant de servicii – dar contribuie semnificativ la a crește numărul de oameni care pot finanța un produs în etapele inițiale.

De cațiva ani s-a umplut piața de oferte de peste 8.000 € / lună sau ~100k / an de la tot felul de companii remote. Ia de exemplu raportul făcut de o companie fully remote foarte cunoscută Buffer State of remote work 2019 unde 50% din joburi plateau peste 100k $ / an. Un astfel de job în România îți permite să strângi capital mult mai rapid decât dacă ai fi în altă țară, din simplu motiv că costul de trai e aproape nesemnificativ comparat cu venitul.

E ușor să prinzi un job remote dacă ști cum să-ți faci profilul LinkedIn, companiile sunt în permanentă căutare de talent.

Diferența principală între un job clasic la birou și un job remote sau freelancing e că poți să te bucuri de mare parte din timpul mort. Dacă ți-ai terminat treaba sau aștepți degeaba poți să te bucuri de timpul acela. Chiar dacă e vorba și de 10 minute între ședințe, e destul timp cât să pui o tură de haine la spălat sau să te joci cu câinele. Lucrurile astea mici se adună rapid și calitatea vieții pe care o ai, când nu ești constrâns de timp și spațiu pentru a crea valoare, nu se compară. Oamenii care lucrează remote apreciază foarte mult oportunitatea pe care o au și fac o treabă bună, producând rezultate mai bune decât într-un mediu clasic.

Concluzie

Marile companii de azi nu vor fi și mariile companii de mâine. Sunt 3 forțe majore care mută talentul din servicii în produse fie direct sau indirect:

  1. joburi remote – oamenii lucrează pe produse străine dar pe salarii bune, se adună capital pentru produse romanești noi și se schimbă focusul spre calitate și creare de valoare pe termen lung.
  2. freelancing – specialiștii capturează 100% valoarea adusă de ei, acumulează abilități antreprenoriale și au mai mult timp liber pentru educație și experimentare. Lucru care va duce la:
  3. produse noi românești – o parte din ele vor avea succes și vor accesa capital de risc pentru a crește accelerat.

1* Contributia sectorului IT in PIB – prezent si perspective

2* What percentage of the USA’s GDP comes from VC investment?

Vrei să-ți trimitem toate noutățile pe email?

Vezi ce mailuri trimitem.

    Comentarii

  • Adrian Bilescu
    March 5, 2020

    Aș zice că un freelancer capturează 85-100% din profit, având nevoie de platforme ca intermediari. Pe când într-o firmă de outsourcing poate ajung la tine 30% din banii plătiți de client.

  • Coman G.
    November 4, 2020

    Bun articolul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *