Riști să ai un job!

By on January 7, 2020 • No Comments on Riști să ai un job!

Dacă continui să faci aceleași lucruri vei obține aceleași rezultate. În momentul de față ești în pericol de a continua să ai un job. De ce ar putea fi asta ceva rău? Ce ai de pierdut?

Să fii angajat e mișto. Primești bani în fiecare lună. Nu-i așa mult de lucru. Ai siguranță.

Asta doar la prima vedere. 

Am să-ți prezint câteva costuri ascunse pe care le are un job clasic. Sper că după ce devi conștient de ele vei înțelege de ce riști când ai un job.

Prima chestie e siguranța adusă de un job. Asta e doar o iluzie. O idee pe care ai învățat să o accepți. Am fost educați să credem că un job înseamnă siguranță. 

Companiile funcționează pe principii care nu favorizează angajații cu mult peste cât le obligă legea. Ideea asta de siguranță se sfărâmă rapid dacă compania dă faliment sau nu mai are nevoie de tine. Viața merge mai departe!

Siguranța asta nu prezintă un risc doar ea singură. Doar te face să ignori restul costurilor ascunse.

Când ești angajat nu ai niciun interes să produci mult mai mult decat media grupului. Nu e proporțională recompensa cu munca depusă – nici nu are sens să fie. Așa că indiferent de cât de ambițios ai fi, fără să-ți dai seama o să-ți scadă performanța și te vei calibra la media echipei / companiei. Asta îți scade treptat valoarea pe piață. 

Oportunitățile nu sunt egale într-o companie. De multe ori ai de stat la o coadă imaginara și trebuie să accepți muncă sub nivelul tău. Scopul companiei nu e să facă muncă interesantă, e să facă bani, tu ajuți cu o parte la procesul ăsta. 

Ce nu folosești, pierzi. Ce te-a adus la un job mișto nu rămâne în mod magic în tine dacă nu practici. Companiile nu au nevoie de toate cunoștințele tale, și nu au nevoie tot timpul de munca ta. Când apare un proiect interesant, ajunge sa fie asignat folosind o combinație de nepotism și cine urma din coadă – nici decum nivelul tău sau merit. Ăsta e unul din cele mai mari costuri ascunse la un job: renunți la libertatea de a-ți alege proiectele și odată cu asta și la cârma carierei tale. 

Viața e scurtă, atenția și voința sunt resurse limitate. Trebuie să faci sacrificii ca să evoluezi în paralel cu un job. 

Nu ar trebui sa fie așa. Un an are ~2.000 ore de muncă daca-ți iei 4 săptămâni de concediu.

Câte ore lucrezi pe bune? – doar pentru astea ești plătit. 

Acum putem sa trecem la cea mai importantă idee din discuția asta: deja ești plătit foarte mult pentru munca ta. Compania la care lucrezi face mai mulți bani decât primești tu.

Dacă faci 1.000 euro brut pe lună compania te plătește cel puțin 2.000 pe luna de muncă efectiv. Toate astea în timp ce face un profit. Costurile reale sunt mult mai mari, mai bagi management, chirie și alte cheltuieli.

Dacă-ți dai singur de lucru îți dai singur și timp liber. Cele mai multe meserii care se fac la calculator se pot face pe internet. Ești liber să-ți găsești singur de lucru. 

Diferența principală între un job clasic și o cariera ca freelancer e faptul că nu ai limite la cât poți să câștigi. Ai sute de ore pe an în plus pe care poți să le folosești ca să înveți skill-uri noi sau să aprofundezi ce știi deja – să devi mai specializat, mai valoros.

Nu e pentru toată lumea stilul asta de viață – s-ar putea să nu fie pentru tine dacă:

  • Nu ști să folosești destul de bine limba engleză
  • Eviți riscurile cu orice preț
  • Te blochezi ușor cand ești sub presiune
  • Îți vine greu să zici nu 
  • Ai nevoie de taskuri bine definite
  • Îți pasă mai mult de siguranță decât de libertate.

Vrei să-ți trimitem toate noutățile pe email?

Vezi ce mailuri trimitem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *