5 obiceiuri care mă ajută să fiu motivat și productiv când lucrez de acasă

By on March 26, 2020 • 4 Comments on 5 obiceiuri care mă ajută să fiu motivat și productiv când lucrez de acasă

Una din cele mai mari provocări la lucratul de acasă e echilibrul între viață și muncă. E foarte ușor să ajungi într-o extremă sau alta, lucrezi toată ziua sau nu apuci sa faci ce ți-ai propus. Pe parcursul anilor am dezvoltat o serie de obiceiuri care mă ajută să mă mențin motivat și productiv lucrând de acasă.

#1 Somn

Nu folosesc alarma ca să mă trezesc decât dacă e nevoie. În schimb am o alarmă care îmi aduce aminte că vine timpul de culcare. În felul acesta prind destule ore de somn. Am nevoie de undeva între 7 ore și jumătate și 8 ore de somn pe noapte. E destul de previzibilă ora la care mă voi trezi.

Din păcate munca făcută de corp și creier în timpul somnului e invizibilă și ușor de ignorat. Somnul e foarte important, lipsa cronică de doar 30-60 minute de somn e corelată direct cu riscuri ridicate la tot felul de boli și abilitate de concentrare redusă*.

Să dormi cât ai nevoie e una din cele mai ușoare și de impact lucruri pe care poți să le faci pentru sănătatea și starea ta generală.

#2 Sport

Mens sana in corpore sano. Ideea asta mi-a rămas întipărită în cap de pe vremurile în care mă antrenam pentru olimpiadă. Chiar dacă vrei performanță la creier nu-ți ignora corpul.

Să nu întelegi că urmăresc să fac performantă și la sport. Am un program scurt de jumatate de oră de sport pe zi care mă menține în formă și-mi aduce mare parte din beneficile unui program mai intens/strict.

Faptul că fac sport acasă m-a ajutat cel mai mult să-l transform într-un obicei zilnic. Mersul la sală sau bazin consumă prea mult timp pe altceva decat mișcare, din cauza asta mi-a fost greu să mă țin de ele pe termen lung.

Mai nou de când s-au închis școlile orele de sport și muzică se țin deodată:

#3 Ritm

Când ai multe pe cap e mult prea ușor să treacă ziua și la final să nu fi mulțumit de progresul pe care l-ai făcut. Cu cat îți ia mai mult timp să faci un lucru, cu atât e mai important să fii conștient de progresul pe care îl faci. Dacă ai o listă lungă de lucruri de făcut, orice ai face într-o zi, lista va rămâne tot lungă și neterminată.

Dacă încerc să impart o listă în bucăți de o zi de lucru, cumva ori rămân cu lucruri de facut la sfarsitul zilei, lucru care e frustrant și imi scade productivitatea, ori supraestimez și la scurt timp după repet din nou prima greșeală.

Ce am observat ca merge pentru mine e să-mi programez task-uri de facut pentru doar 2-3 ore din zi. Asta nu înseamnă că nu fac nimic restul zilei, doar încep ziua de lucru cu acele task-uri, scopul lor e să-mi directionez atenția la cele mai importante lucruri și să prind ritm la rezolvat probleme. În momentul în care mi-am terminat lista ziua e un succes și pot lucra liniștit în continuare la orice îmi fură atenția fără să-mi fac mustrări de conștiință.

#4 Plimbări

În raport cu perioada anului mă duc zilnic la 1-2 plimbări. Asta mă ajută să-mi pun gândurile în ordine și să las creierul să digere singur anumite probleme. De multe ori revin la calculator și instant am o idee nouă deși înainte cu câteva minute parea că sunt blocat.

#5 Citit zilnic

Una din diferențele majore dintre creierul la o persoană care e în depresie și una care nu, e faptul că la persoana cu depresie nu se fac la fel de multe legături noi (nu se salvează experiențe). Lucrul acesta merge și invers, poți vindeca/preveni depresia cu experiente noi.

Când nu mai ești la început cu o tehnologie și doar execuți e foarte ușor să intri pe pilot automat și să nu mai înveți multe lucruri. Dacă nu ai grijă să înveți și să te expui la lucruri noi intenționat în foarte scurt timp vei simți burnout. Pentru mine personal soluția la problema asta e să citesc zilnic.

Vrei să-ți trimitem toate noutățile pe email?

Vezi ce mailuri trimitem.

    Comentarii

  • Bianca Costin
    March 27, 2020

    Mersi de articol, Andrei! Imi place ideea ta de a pune alarma de mers la culcare, o voi adopta si eu ☺️

    • Andrei Puni
      March 27, 2020

      bedtime reminder.. beneficii ascunse la iPhone 😛

  • Adrian Bilescu
    April 3, 2020

    Mi-ai dat de gândit cu cititul și în general cu legăturile noi ce le facem și cum rutina în exces ne poate dăuna.
    Super articolul și toate obiceiurile! Scurt și la subiect ☺️👌

  • Teodor C.
    June 10, 2023

    Scurt si la subiect! multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *