De ce nu mă bazez pe o singură sursă de venit

By on April 15, 2020 • No Comments on De ce nu mă bazez pe o singură sursă de venit

Unul din lucrurile care m-a ars cel mai tare la început a fost faptul că nu am înțeles cât de fragil e business-ul pe care l-am început. Aveam impresia că dacă am un client stabil pot să nu mai caut alți clienți. Nu am stat mult timp cu impresia asta…

Mi-am început cariera la 19 ani la o firmă de programare din Cluj, după un an și jumătate m-am apucat de freelancing. Eram naiv și nu aveam experiență, am făcut o grămadă de greșeli în primi ani.

Prima greșeală a fost că am început ca majoritatea: cu proiecte mici pe bani puțini. Munca era mai bine plătită comparat cu fostul job dar nu era clar când vine următorul proiect. Trebuia constant să caut activ proiecte noi.

Norocul părea că s-a schimbat când unul din proiectele astea micuțe era un test de la un programator care căuta pe cineva care să-i preia din workload. Hai să-i zicem Javi (se pronunță havi).

Javi era si el freelancer, dar era cu ani buni mai experimentat. El avea contract cu o bancă mare din Europa de vest ca să le dezvolte aplicația iOS. Aplicația era destul de complexă și nu era ecran care să nu aibă probleme de performanță sau bug-uri. Trebuia să le livreze feature-uri noi și în același timp să repare ce era deja făcut.

Am primit un deal greu de refuzat pentru un pusti de 21 ani: 1000 euro / săptămână pentru a face sau reface diferite componente din aplicație. Aplicația era mare, era muncă pentru mult timp.

După aproape un an de freelancing și două luni de lucrat intens cu Javi am decis că e ok să iau o mică pauză și să mă duc în concediu.

M-am dus cu câțiva prieteni într-o excursie prin mai multe țări. Singura chestie care a fost planificată a fost începutul, am luat în chirie un apartament în centrul Amsterdam-ului pentru 4 nopți. Planul era să venim înapoi cu mașina sau autocarul ca să ne putem opri pe drum să vizităm ce vrem. A fost o excursie epică și am cheltuit o parte considerabilă din economii pe ea. YOLO!

A doua zi după ce m-am întors, i-am dat un mail la Javi și i-am spus că am revenit și putem continua.

Dar nu a răspuns.

Totul era ok, Javi era mulțumit de muncă, aplicația mergea mult mai bine decât atunci când am început. Nu înțelegeam ce s-a întâmplat. I-am mai scris un mail.

Nici un raspuns…

Viață merge mai departe. Am acceptat realitatea și am început să caut clienți din nou. Am învățat că nu poți să te bazezi pe un singur client.

A durat câteva luni până să fie din nou stabil volumul de muncă, dar de data asta aveam mai mulți clienți deodată.

La jumate de an un an după, mi-a scris Javi, avea nevoie de ajutor cu o componentă, de data aceasta pentru alt proiect. Atunci am înțeles ce s-a întâmplat, Javi pierduse contractul cu banca și nu mai avea nevoie de ajutor pentru moment.

Sper că ți-a plăcut povestea mea. Dacă te interesează să afli mai multe despre freelancing, ești la locul potrivit. Înscrie-te în programul baza7 și învață să lucrezi profitabil de acasă!

Vrei să-ți trimitem toate noutățile pe email?

Vezi ce mailuri trimitem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *